Psycho Pastorale Counseling
Het woord pastor betekent herder. Pastoraat of pastoraal werk is dus letterlijk ‘herderlijke zorg’. Het beeld komt uit de Bijbel en is bedoeld om aan te geven hoe God zorgt voor mensen. Jezus was met innerlijke ontferming bewogen over de mensen die Hij tegenkwam, want Hij zag hen als schapen die geen herder hadden. Hij kwam zelf als de goede Herder om zorg te dragen voor de schapen.
Pastorale zorg is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de kerk. Soms lijden mensen echter onder problemen die complexer zijn en de mogelijkheden van het algemeen pastoraat overstijgen. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijk lijden als gevolg van relatieproblemen, lichamelijk of psychisch lijden, rouw en verlieservaringen, toenemende neerslachtigheid, een laag zelfbeeld, een vertekend Godsbeeld, ect.
Langere termijntrajecten van meelopen en begeleiden kunnen moeilijk realiseerbaar zijn voor predikanten, pastors, ouderlingen, oudsten en diakenen.
Psycho Pastorale hulpverlening kan prima naast een reguliere behandeling bestaan en is zelfs vaak een aanvulling daarop. Ook in deze therapie geldt een ethische code die verplicht het besprokene onder het beroepsgeheim te houden.
Hoe werkt het?
De hulpverlening is vooral gebaseerd op luisteren naar je verhaal. Iemand die met inlevingsvermogen en empathie er echt voor jou wil zijn. Soms ben je het overzicht helemaal kwijt en is het fijn als iemand je helpt om je gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. De ervaring heeft geleerd dat veel mensen ook niet zo goed hebben meegekregen hoe om te gaan met emoties, laat staan daar ruimte aan te geven. De gesprekken hebben als doel meer inzicht te geven in jouw levensverhaal. Ook door soms terug te kijken naar het begin van je leven en te zien waar bepaalde overtuigingen zijn ontstaan. Dit helpt om meer begrip te krijgen waarom je in het hier en nu op een bepaalde manier reageert. Of waarom bepaalde dingen je zo hard raken. Voor mij is het belangrijk om God bij je levensverhaal te betrekken. Hij is de Alpha en Omega en kent onze gedachten en gevoelens als geen ander.
In de Psycho Pastorale hulpverlening kijken we naar allebei de aspecten. Je psyche en je geloof. Soms worden deze door elkaar gehaald, waardoor je extra verwarring ervaart in je geloofsbeleving. Het is goed om daar naar te kijken en te zien wat voor impact je Godsbeeld op je psyche kan hebben. In de gesprekken komen dan ook Bijbelse thema’s aan bod zoals:
Vergeving, schuld (gevoel) verzoening.
Afwijzing en aanvaarding.
Angst en vrede.
Waarheid en leugen.
Vrijheid en gebondenheid.
Ik maak dankbaar gebruik van methodieken uit wetenschappelijk verworven kennis van de psychologie. Maar ook van de waarheid van Gods Woord en de gaven van Gods Geest. Dat is wat het onderscheid maakt tussen deze en andere vormen van hulpverlening. God wordt actief betrokken bij het proces. De gesprekken worden afgesloten met gebed en soms ondersteund met een passend gedeelte uit de Bijbel.
Waarom?
Het kan een hele stap zijn om met een onbekende hulpverlener te gaan praten. Toch is dit vaak wel een hele goede stap. Het helpt je ruimte geven in je gedachten en kan je weer verder helpen in de situatie waarin je vastgelopen bent.
In deze tijd en samenleving wordt er veel van ons gevraagd. We moeten aan veel voldoen, we worden blootgesteld aan een grote hoeveelheid prikkels en we moeten gelukkig zijn. Ik zie om me heen dat mensen zo hard werken en hun best doen om aan alle maatstaven te voldoen, dat ze het contact met zichzelf verliezen, met hun lijf, hun emoties en hun diepste zijn. Als daarbij ook nog oude pijnen (on)bewust onderdrukt worden kan het je teveel worden en voel je je gedwongen om hulp te zoeken.
De signalen dat je vastloopt kunnen zich bijvoorbeeld uiten in; onrust, burn-out, slapeloosheid of paniekklachten. Je hebt moeite met het verwerken van ingrijpende levenservaringen. Je hebt weinig zelfvertrouwen, voelt je onzeker in groepen, hebt moeite met grenzen of je lijdt aan fysieke klachten zoals stress (hartkloppingen) of spanningshoofdpijnen. Je kunt terecht met veel van je klachten, mits ze niet crisisgevoelig zijn of specialistische zorg of medicatiebeleid vragen.
Naast de onzekerheid, onmacht en verdriet die je kunt ervaren als je vastloopt, kan het ook een kans zijn om dat wat diep in jou besloten ligt, jouw unieke zijn, meer ruimte te geven. Nieuwe verbindingen aan gaan met jezelf zal ook een positieve impact hebben op je relaties en je omgeving.
De aanleidingen om hulp te zoeken kunnen heel divers zijn. Ik noem enkele redenen:
Emotionele problemen: je kunt een tekort aan liefde en bevestiging ervaren door afwijzing, verwaarlozing (seksueel) misbruik of andere traumatische gebeurtenissen. Je wilt de pijn en het verdriet uit het verleden en heden verwerken.
Identiteitsproblemen: je kunt vragen hebben die te maken hebben met de eigen levensovertuiging of zingeving. Geloofstwijfel, angst voor God, schuld, vergeving of een vertekend Godsbeeld. Je wilt groeien in geloof, maar hebt het gevoel dat je vast loopt. Je kunt ook te maken hebben met gebondenheid en occultisme.
Persoonlijke problemen: zoals burn -out, overspannenheid, depressiviteit, stress en angstgevoelens, eenzaamheid, leegte en verslaving. Je hebt moeite met het stellen van en leren omgaan met grenzen.
Problemen in relatie(s): je hebt complexe relaties waarin je verstrikt zit. Bijvoorbeeld met je ouders, partner, kinderen, vrienden of arbeidsomgeving.
Verlies en rouw. Je kunt een dierbare verliezen door scheiding of overlijden, of met een andere vorm van verlies te maken krijgen zoals ontslag of chronisch ziek zijn en daarmee in de problemen raken.
Je verlangt ernaar te leven in plaats van te overleven…
Leven in harmonie met jezelf, de ander en God. Vrij van schuld, boosheid en onzekerheid. Jezelf aanvaard en geliefd weten door God en daardoor ook van jezelf kunnen houden.
Als je hiernaar verlangt, neem dan gerust contact op voor een oriënterend gesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen.
Lieve woorden
“Ik worstelde al jaren met angst en paniek, met gebeurtenissen uit het verleden en met God. Toen ik bij Anneke kwam had ik heel wat hulpverleners gezien en was eigenlijk het vertrouwen een beetje kwijt. Het was een verademing: de tijd die ze voor me nam en dat ze zo zonder oordeel en met liefde mee heeft gekeken in mijn situatie. Heel professioneel en tegelijkertijd enorm betrokken. Ik heb zo veel geleerd over God en over mijzelf. Ik ervaar nu veel meer rust en vertrouwen. Ik zou Anneke zeker aanbevelen bij anderen.”
Contact
Heb je een vraag voor mij of wil je een afspraak maken voor een intakegesprek,
dan kun je via onderstaand formulier contact met mij opnemen.